Suomesta

Asian ytimessä

Toijalan alueella, Akaan Seutu -lehdessä, julkaistiin tällä viikolla haastattelu, joka ansaitsee paikallisaluettaan huomattavasti suuremman mediahuomion. Helsingissä syntynyt, suomalaisen äidin ja algerialaisen isän poika Karim Maïche toteaa siinä kenties ketään toista lukemaani paremmin sen, mistä Suomessa läpikäytävässä, turvapaikanhakijoiden aallosta bensaa laineille saaneessa kohussa on oikeasti kyse.

Toivoisin, että jokainen kävisi lukemassa ihan sen koko jutun sieltä Akaan Sanomista, riippumatta millä puolella aitaa ja intohimoja seisotte maahanmuuttokeskustelussa. Mutta jollei kärsivällisyytenne siihen riitä, niin lukekaa läpi tämä lyhyt lainaus oikein ajatuksella:


"...siitä ei tule mitään, että rakennamme suomalaisen identiteetin, jonka ulkopuolelle rajataan maahanmuuttajat ja heidän täällä syntyneet lapsensa.

– Jos heidän nimensä on Ahmed tai Karim tai Muhammed, ja heitä ei hyväksytä suomalaisiksi, se ei tee hyvää suomalaisuudelle. Jos haluamme kansallisvaltiona vastata haasteisiin joita meillä on, me tarvitsemme kaikkia ihmisiä, joita täällä on.

Kaiken erottelun ja epäluulojen taustalla on "se toinen".

– Me kaikki tarvitsemme sen toisen. Me rakennamme itsemme niin, mutta monet uskovat erot kulttuurien välillä. Rasismi on aika ovela ilmiö. Se keksii aina tavat, millä tehdä eroja."


Miettikääpä. Siirtyikö ajatuksenne tuota lukiessanne turvapaikanhakijoihin? Tuliko päähänne, ja kenties suusta ulos asti, jotain sellaista kuten, "mutta islam..." tai "tänne nyt vaan tulee väärää porukkaa?" Siirtämällä keskustelun turvapaikanhakijoihin harhaudutaan tehokkaasti asian ytimestä.

Asian ytimessä on erilaisuuden pelko. Toisseutta ja erilaisuutta kohtaan tunnettu viha. Rasismi.

Turvapaikanhakijat ovat keppihevonen sille, että monelle ihan keskivertosuomalaiselle moni vain vähän tummemman näköinen ihminenkin on vielä uusi asia. Saatika se, että heitä olisi Suomessa. Moni sanoo tämän ääneenkin ainakin jossain muodossa: "En halua, että Suomeen tulee ihmisiä muualta."

Siitä pelosta täytyy päästä yli. Se ei hyödytä ketään, ei itseännekään, eikä sitä voi perustella millään muulla kuin toisseuden pelolla. Varautukaa myös siihen, että joku teistä toisenlainen voi pitää teitä uhkana samalla perusteella.

Toki mikä tahansa turvallisuusuhka on huolestuttava. Toki suuri määrä uusia ihmisiä hyvin lyhyessä ajassa on kysymysmerkki. Mutta maali on se, että uhka kääntyy mahdollisuudeksi mahdollisimman nopeasti, ja siihen, kuten vihaansakin, voivat vaikuttaa kaikki suomalaiset ihan itse. Jälleen Karim Maïche sanoo sen, mitä pitääkin:"Suomessa naisten asema ja turvallisuus ovat nekin nousseet Karim Maïchen mielestä esiin uskontoihin ja kansallisuuksiin perustuvan vastakkainasettelun kautta.

– Miten he voivat olettaa, että 30 000 maahanmuuttajan joukossa ei olisi muutamaa kusipäätä, kun pelkästään Perussuomalaisessa puolueessa löytyy niin monta rikollista? Perussuomalaisten Putkonen on tuomittu raiskauksesta, mutta eivät hekään hyväksy sitä, että kaikki perussuomalaiset laitetaan samaan kastiin."


Kysykää itseltänne, puhuitteko naisten seksuaalisesta häirinnästä kiihkeästi jo vuosia sitten, vai tuliko se puheeseenne viime aikoina? Niinpä. Jatketaan vielä vähän Karimilla:


"Itse esittämäänsä kysymykseen siitä, onko maahanmuutto uhka vai mahdollisuus, Karim Maïche vastaa, että sitä emme vielä tiedä.

–  Jos hoidamme osamme huonosti, voi olla että siitä tulee uhka. Voi olla, että meillä on porukka, joka ei osaa integroitua tänne. Mutta jos teemme parhaamme, se on varmasti mieletön voimavara, Maïche sanoo."


Ja nyt takaisin sieltä turvapaikanhakijoista. Suomessa syntyneen, Suomessa kasvaneen, mutta tummaihoisen suomalaisen ei ainakaan pitäisi joutua kärsimään epäilyistä, tuijottelusta, syrjinnästä tai vainosta, eihän? Ei tietysti. Mutta jos suostutte vähän sitä kieltäymyksen huppua päästänne nostamaan, niin tosiasia on, että noin tapahtuu. Kyllä. On korkea aika kasvata huomaamaan, että tämä asia on uusi suomalaisille. Tasavallan presidentillekin. Vielä kerran takaisin Karimiin:


"Osa suomalaisista haluaa maan rajat osittain tai kokonaan kiinni puolustaakseen Suomeaan. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö totesi itsenäisyyspäivän alla, että ihmisten, jotka haluavat täällä olla, on hyväksyttävä meidän keskeiset arvomme; demokratia, tasa-arvo ja ihmisoikeudet.

– Se on ihan käsittämätöntä ja loukkaavaa. Luuleeko joku, että Irakissa raiskaaminen on hyväksyttävää? Ikään kuin se sopisi heidän arvomaailmaansa, Maïche ihmettelee."


Naulan kantaan, veli, naulan kantaan.

En usko, että tätä blogia luette ettekä ehkä tuota haastatteluakaan, presidentti Niinistö, mutta toivoisin, että luette. Ihan sinänsä varmasti hyvää tarkoittaneista lausunnoistanne, Sauli Niinistö, on paistanut se sama naiivius näitä asioita kohtaan kuin niin monen muunkin suomalaisen, yhteiskunnalliseen asemaan katsomatta, kohdalla. Ihmiset ovat yksilöitä, eivät massaa. Toisennäköisyys, toisennimisyys, toisenuskoisuus tai -kielisyys ei tee kenestäkään hyvää tai pahaa. Suomessa on lupa ja syytäkin elää monella eri tavalla, ei vain sillä "maan tavalla", kunhan sillä ei loukata lakia eikä aiheuteta todellista vahinkoa. Rikokset ovat tuomittavia, ehdottomasti, mutta kulttuuri, puketuminen, ihonväri, tausta eivät.

 

Nyt niille, jotka ovat tänne asti lukeneet. Ensin niille, jotka vastaavat rasismisyytöksiin Suomessa "joo, joo, mutta niin sitä on kuule rasismia kaikkialla." Niin, mutta se ei tee siitä yhtään parempaa asiaa. Mistään asiasta ei voi puhua eikä siinä edetä, jos aina vetää keskustelun asiasta ulos. Kun puhutaan rasismista Suomessa, niin puhutaan rasismista Suomessa.

Sitten niille, joiden mielestä "on varmaan rasismia, joo, mutta sitä tulee nyt joka tuutista tänä päivänä, eikä siitä jaksa enää niuhottaa." Niin, väsyttääkö teitäkin jo? Mutta ne, jotka siitä rasismista itse suorimmin kärsivät, eivät voi tehdä tuota valintaa. He kohtaavat sitä eri tasoilla niin usein, ja heidän on siihen kantaa otettava, halusivatpa tai eivät.

Ja vielä niille, joilla on "kuule kaikenlaisia kavereita, ihan niitä värillisiäkin ja kyllä oon matkustellut, siellä ja sielläkin käynyt, ja turha tulla mulle rasismista opettamaan, kun tiedän kuitenkin, että Suomeen nyt tulee sellasta huonompaa väkeä ja että kyllä se tumma ystävänikin niin sanoo." Rasismia ei poisteta eikä torjuta tekemällä linjanvetoja siitä, kuka on hyvä tai huono edustamansa kansallisuuden, uskonnon, alueen tai muun ryhmäjaon perusteella. Rasismi on erityisen tuhoava, vahingollinen ilmiö. Sitä vastaan taistellaan, ja jos se ei ole matkoillanne selvinnyt, niin menkää takaisin matkustamaan. Tai sitten pysykää paikoillanne. Ihan sama. Vihalla, negatiivisuudella, uhkien näkemisellä, erottelulla ja pelottelulla maailma ei parane. Ei parane Suomikaan. Nyt on aika herätä, ja alkaa miettiä mahdollisuuksia, ei uhkia.

Kiitos sinulle, Karim Maïche.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat